Traducción no disponible

QuiroCaixes

El projecte de caixes refugi neix de la necessitat de proporcionar refugi a aquelles espècies forestals o fissurícoles que requereixen forats o fissures per refugiar-se, aparellar-se i criar. Degut a la manca de boscos madurs, arbres vells i a la presència, cada cop més, d’hàbitats alterats, la disponibilitat de refugis naturals ha disminuït dràsticament. Les caixes refugi són una mesura compensatòria temporal, i per tant no s’ha de plantejar com una mesura definitiva ni substitutòria dels refugis naturals.

Tot i així és important conèixer el nombre d’individus que les ocupen i les possibles espècies ocupants. El seguiment està focalitzat principalment a les espècies urbanes com la pipistrel·la comuna (Pipistrellus pipistrellus), la pipistrel·la nana (Pipistrellus pygmaeus), el ratpenat de vores clares (Pipistrellus kuhlii) i el ratpenat dels nathusius (Pipistrellus nathusii) i espècies forestals com el nòctul petit (Nyctalus leisleri), el nòctul gegant (Nyctalus lasiopterus), els ratpenats orelluts daurat i gris (Plecotus auritus i Plecotus austriacus), el ratpenat rater (Myotis myotis), el ratpenat de doble serrell (Myotis escalerai), el ratpenat de bechsteinii (Myotis bechsteinii) i el ratpenat de bosc (Barbastella barbastellus).


Metodologia

A qui s’adreça?

El seguiment de caixes va adreçat a qualsevol públic, des del més especialitzat al més familiar. És un dels seguiments més fàcils de dur a terme i no requereix de coneixements previs. Tot i així, si teniu algun dubte podeu contactar amb nosaltres a info@batmonitoring.org.

On puc fer el seguiment?

Aquest seguiment es pot realitzar en qualsevol hàbitat i localització; simplement cal instal·lar una caixa refugi (o utilitzar les que tenim instal·lades en la nostra xarxa de caixes) i fer-ne el seguiment.

En cas que decideixis responsabilitzar-te d'alguna de les estacions de caixes de la nostra xarxa de seguiment, abans de començar s’ha de verificar que la caixa que vols revisar no està sent revisada per un altre usuari, i per tant hauràs de donar-te d’alta i comprovar la disponibilitat de cada caixa refugi.

En què consisteix?

En inspeccionar caixes i comptar individus!

Quan s’ha de fer?

És molt fàcil! Aquest seguiment es realitza anualment al llarg de tot l’any, un dia per cada estació (hivern, primavera, estiu i tardor). Durant tots els períodes de seguiment es recompten els ratpenats refugiats dins la caixa.

Com es duu a terme?

El recompte es fa de dia. La revisió de les caixes refugi es duu a terme mitjançant una inspecció interna de la caixa (les que ho permetin), realitzant una fotografia de l’interior per poder comptar el nombre d'individus, i si és possible, identificar l’espècie. Per això farem servir una càmera endoscòpica connectada al mòbil, que es podrà introduir per l'obertura de la caixa i que ens permetrà revisar-la sense obrir la porta i sense molestar els ratpenats. És molt important recordar que en cap cas es poden obrir les caixes i manipular els animals!

Quin material necessito per revisar les caixes?

Càmera endoscòpica + pal telescòpic.

- Endoscope HD720P Wifi (hi ha altres models que poden servir igualment): https://www.amazon.es/inspecci%C3%B3n-MASO-impermeable-inal%C3%A1mbrico-Endoscopio/dp/B07KXGTZS9/ref=sr_1_6?__mk_es_ES=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&keywords=endoscopio+hd+720p&qid=1562921194&s=gateway&sr=8-6

- Canya de pescar telescòpica:  https://www.decathlon.es/es/p/conjunto-cana-linea-montada-firstfish-300-para-la-pesca-al-coup/_/R-p-304549?mc=8521161&LGWCODE=2622298;159403;4777&gclid=CjwKCAjw36DpBRAYEiwAmVVDMJ3OrdmLB5XzD3sdwLfNNrWE2I2JF1uNzi7yMWlX0-VaGCU8PZy3ZRoCR9sQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

Enviar i consultar els resultats

Des de l’aplicatiu web podràs accedir a les eines per donar d’alta les teves caixes, podràs enviar-nos les teves observacions, i també veure els resultats de les altres caixes de la xarxa de seguiment. Els resultats s’han d’enviar abans de finals del mes d’agost. Les dades es poden enviar directament a través de la web o pot anotar-les en una llibreta de camp.

Si t’animes a participar o vols afegir-te a alguna jornada de capacitació per conèixer millor el seguiment, no dubtis a contactar-nos! info@batmonitoring.org

Recursos on-line

Jornades de capacitació

Periòdicament organitzem jornades de capacitació, per donar a conèixer el seguiment, engrescar els voluntaris, i facilitar-los els coneixements necessaris per a dur a terme aquest senzill protocol, per al que no fa falta cap experiència ni coneixement previ dels ratpenats. Una alternativa a assistir a les jornades de capacitació és acompanyar altres observadors a realitzar algun dels transsectes, podent-se adquirir amb una jornada l'experiència necessària per a dur a terme el protocol de forma autònoma.

Models de caixes per comprar

NHBS

Casas para pájaros

Oryx

Gestió Natural

Plànols i tutorials per construir-te la teva pròpia caixa.

Plànols disponibles en pdf: Model 1 / Model 2 / Model 3 / Model 4 / Model 5 / Model 6 / Model 7 / Model 8 / Model 9 / Model 10 / Model 11

Fusta cavitat: 

https://www.rspb.org.uk/get-involved/activities/give-nature-a-home-in-your-garden/garden-activities/buildabatbox/

https://www.wildlifetrusts.org/actions/how-build-bat-box

https://www.instructables.com/id/Garden-Bat-box/

Fusta plana: 

http://www.modernbuilds.com/how-to-build-a-bat-house

https://www.youtube.com/watch?v=V8CheVXf7YY

https://www.nwf.org/Garden-for-Wildlife/Cover/Build-a-Bat-House

http://free.woodworking-plans.org/diy-bat-house.html

https://sweetteajunkie.com/how-to-make-a-bat-house/

https://www.instructables.com/id/Free-Green-Energy-Efficient-Insect-Repellant/

Fusta plana doble cavitat:

https://www.instructables.com/id/Bat-Box-from-Reclaimed-Pallet/

https://iliketomakestuff.com/iltms-project-nanananananananana-bat-box/

https://vidasilvestreiberica.org/refugio-para-murcielagos/

http://www.cadecambiental.com/modelo-de-caja-refugio-para-murcielagos/

Kit construcció: 

https://www.planetahuerto.es/venta-kit-educativo-caja-refugio-para-murcielagos_92882?utm_software=adinton&utm_medium=cpc&utm_source=google&utm_campaign=1748442868&utm_term=Gshopping-470779762519&gclid=EAIaIQobChMIrbz_7M2n4wIVyIbVCh0uKQ5rEAQYAyABEgKlffD_BwE

Recursos per l'aprenentatge on-line

    Llista d'espècies de ratpenats